Igjennom lærlingplassen min på CHILI HARSTAD AS, fikk jeg i oppgave å lage tegninger av hvordan det nye Harstad torget ville sees ut. Dette ville være av illustrasjoner som framstilte kundens visjoner av sluttresultatet, som kunne vises fram på torget mens de bygget.
I tillegg var jeg gitt referansematerialer, sånn som plantegninger og bilder av møblene som skulle brukes. Det var ett spennende oppdrag, hvor jeg etterhvert lærte meg nye måter å arbeide på både kreativt og profesjonelt. Dette, og alt annet som innebærer det som angår illustrasjons tjenester generelt, vil jeg beskrive kort i løpet av dette innlegget.
For å effektivt lage tegninger av hvordan det nye Harstad torget ville sees ut, jobbet jeg utifra ett foto. Dette delte jeg opp i ulike ruter i like størrelser, som jeg så ganget opp for å tegne opp noe likedant på ett større format. Deretter brukte jeg disse rutene som en mal for å tegne opp bybildet på det større formatet.
Å jobbe stort gjør det lettere å lage detaljerte bilder. Dette slår seg godt ut dersom bildene dine skal for eksempel trykkes to meter i lengden.
Videre skannet jeg inn bildet med en oppløsning på noe mellom 800-1800 piksler. Denne kunne jeg legge til som en back-up til senere bruk, siden jeg hadde tenkt å tusje det for hånd. Dette gjorde jeg på en lyseblå variant av skissen. Grunnen til dette er fordi fargen uteblir når man skanner den i svarthvitt. På denne måten kunne jeg lettere rengjøre bildet mitt til å fargelegges digitalt. Underveis i tusjingnen tok jeg noen valg jeg ikke var særlig fornøyd med. Dette var enten med for overdetaljerte områder, eller generelle usikre tegnevalg. Dette rengjorde jeg bort i Photoshop, for å så bruke en pensel funksjon for å lage streker med ett håndtegnet preg.
Noe av skissene måtte klippes og limes, for så tegnes på nytt i Photoshop. Dette var på grunn av noen usikkerheter med målene, i tillegg til at vi ikke fikk den rette infoen til å begynne med. Derfor er det alltid lurt å spørre kunden grundig om de er helt sikker på hva de har lyst på. Det innebærer at de godkjenner skissen du har vist.

En skisse er mye lettere å endre på enn en ferdig fargelagt tegning, som er også en god huskeregel dersom man er en kunde også. Det er billigere også, siden revisjoner (endringer) gjort i fargeleggingsfasen kan koste mye.

Når det kommer til fargelegging, jobber jeg for det meste digitalt. Det er kjappere og mere effektivt, spesielt når det kommer til den travle hverdagen i ett reklamebyrå. I tillegg blir det lettere å lage ulike utrykk digitalt, enten det er noe mere stilisert eller håndtegnet. Dette gjør det lettere å gjøre endringer, spesielt om du har ubesluttsomme kunder. Dem skal til syvende å sist like det, så det er viktig å fort gi dem noe de kan like. Med noen enkle grep i tegneprogrammet ditt, kan du enkelt endre stemningen på ett bilde. Det samme gjelder også tegninger du lager.
Det ferdige resultatet kan du se her.